Ötegezegende Manyetik Alan Tespit Edildi

25 Aralık 2021 Cumartesi

Hubble Teleskobu ‘Uzaylı Arayışında’ İlki Gerçekleştirdi: Ötegezegende Manyetik Alan Tespit Edildi

Hubble Uzay Teleskobu bir ilki gerçekleştirdi. Ötegezegende keşfedilen manyetik alan, yaşam ihtimalini işaret ediyor olabilir.


Hubble Uzay Teleskobu bir ilki daha gerçekleştirdi. Güneş sistemi dışında bulunan bir ötegezegende ilk defa manyetik alan keşfedildi. Bu durum, olası yaşam ihtimalini de ortaya çıkardı.

Uluslararası bir gökbilimci ekibi, güneş sistemimizin dışındaki bir gezegende bir manyetik alanın imzasını keşfetmek için Hubble Uzay Teleskobu’ndan gelen verileri kullandı. Nature Astronomy dergisindeki bir makalede açıklanan bulgu, böyle bir özelliğin bir ötegezegende ilk kez görüldüğünü gösteriyor.

Manyetik alanlar, gezegen atmosferinin korunmasında oldukça önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle dış gezegenlerin manyetik alanlarını tespit etme yeteneği, bu yabancı dünyaların neye benzediğini daha iyi anlamak adına önemli bir adım.

ABD’deki Arizona Üniversitesi öncülüğünde yürütülen çalışmada gökbilimci ekibi, gezegenimizden 123 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve yaklaşık Neptün büyüklüğünde bir gezegen olan HAT-P-11b ötegezegenini gözlemlemek için Hubble’ı kullandı. Uzay teleskobu ile yapılan gözlemler ultraviyole ışık spektrumunda gerçekleştirildi.

Hubble, manyetosfer olarak bilinen gezegeni çevreleyen karbon iyonları (manyetik alanlarla etkileşime giren yüklü parçacıklar) tespit etti. Manyetosfer, bir gök cismi (Dünya gibi) etrafındaki, cismin ev sahibi yıldızı tarafından yayılan güneş rüzgarıyla etkileşimi sonucu oluşan bölge şeklinde tanımlanıyor.

Gilda Ballester “Hubble Uzay Teleskobu ile testip edilen manyetik alan yaşam arayışı adına heyecan verici bir başlangıç


Arizona Üniversitesi Ay ve Gezegen Laboratuvarı’nda (LPL) yardımcı araştırma profesörü Gilda Ballester, yeni gözlemle ilgili şunları söyledi.

“Güneş sistemimiz dışındaki bir gezegende ilk defa bir ötegezegenin manyetik alanı doğrudan tespit ediliyor. Dünya gibi bir gezegendeki güçlü bir manyetik alan, atmosferini ve yüzeyini güneş rüzgarını oluşturan enerjik parçacıkların doğrudan etkileşiminden koruyabilir. Bu süreçler, Dünya gibi bir gezegendeki yaşamın evrimini büyük ölçüde etkiler çünkü manyetik alan organizmaları bu enerjik parçacıklardan korur.”

Yapılan keşif ile, ötegezegenlerde yaşam olasılığı daha da artmış durumda. Araştırmacılara göre güneş sistemimizdeki tüm gezegenler ve uydular kendi manyetik alanlarına sahip değil. Aynı zamanda manyetik alanlar ile bir gezegenin yaşanabilirliği arasındaki bağlantının daha fazla araştırılmaya ihtiyacı var.

Ballester’a göre HAT-P-11b gezegeni ile yapılan keşif oldukça heyecan verici. Bu sayede farklı ötegezegenlerde de bu tarz gözlemler yapılarak, hem dünya dışı yaşam olasılığı hem de farklı gezegenlerde koloni kurma olasılığı uzak bir gelecekte de olsa mümkün.

Manyetik alan keşfi yaşam ihtimali için yeterli mi?


HAT-P-11b her ne kadar manyetik alanı ile Dünya’ya benzeşiyor olsa da, kütlesi ve yıldızına yakınlığı nedeniyle yaşanması pek de mümkün bir gezegen gibi gözükmüyor.

Gezegenimize kıyasla yıldızına 20 kat daha yakın olan HAT-P-11b’nin üst atmosferi oldukça sıcak ve neredeyse “kaynar” seviyede. Bu nedenle yaşama elverişli bir gezegen olma olasılığı ortadan kalkıyor.

Dünya dışında var olan yaşam ihtimali konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Phys 

Share this article :

0 yorum:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. TEKTOSAG - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger