Güneş'e tarihi dokunuş (Parker Güneş Sondası)

15 Aralık 2021 Çarşamba

Güneş'in gizemlerini keşfetmek için 'Touch the Sun' (Güneş'e dokun) sloganı ile başlatılan Parker görevi tarihi bir başarıya imza attı. NASA'nın uzay aracı Güneş'in dış atmosferinin içine girdi ve buradan örnekler toplamayı başardı.


Bilim dünyası Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Parker misyonundan gelen haberleri konuşuyor.

Zira 2018 yılında uzaya fırlatılan Parker uzay aracı bir hayali gerçekleştirdi ve Güneş'e dokundu.


Gezegenimiz Dünya'nın içinde yer aldığı sistemin tek yıldızı olan Güneş'in gizemlerini keşfetmek için 'Touch the Sun' (Güneş'e dokun) sloganı ile fırlatılan Parker'ın Güneş'in dış atmosferinin içine girdiği açıklandı.

Guardian'da yer alan habere göre, Güneş'in dış atmosferinin içine giren Parket buradan örnekler toplamayı da başardı.

Böylece ilk defa insan yapımı bir nesne Güneş'e dokunmuş oldu. NASA adına açıklamalarda bulunan Thomas Zurbuchen şu ifadeleri kullandı;

'Parker Solar Probe'un 'Güneş'e dokunması' güneş bilimi için anıtsal bir an ve gerçekten dikkate değer bir başarı. Bu kilometre taşı bize sadece Güneş'imizin evrimi ve onun güneş sistemimiz üzerindeki etkileri hakkında daha derin bilgiler sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Güneş hakkında öğrendiğimiz her şey bize evrenin geri kalanındaki yıldızlar hakkında daha fazla şey öğretiyor.'

Güneşin koronası, yıldızın gerçek yüzeyinden çok daha sıcak olduğu biliniyor. Uzay aracı tarafından toplanan veriler ile bunun altında yatan nedenin belirlenebileceği düşünülüyor.

TOPLAMDA 21 YAKIN GEÇİŞ YAPACAK

Parker, görevini tamamlanmadan önce, yedi yıl boyunca güneşe 21 yakın yaklaşım yapmış olacak.

NASA'nın sondası 2024 yılında Güneş yüzeyine 6.28 milyon kilometreye kadar yakınlaşacak.

Başka bir deyişle Parker, Güneş'e ona en yakın gezegen olan Merkür'den daha yakın bir konuma gelecek.

Parker Güneş Sondası

Parker Solar Probe (kısaltılmış PSP; daha önce Solar ProbeSolar Probe Plus veya Solar Probe+), Güneş'in dış koronasını gözlemleme göreviyle 2018'de başlatılan bir NASA Uzay Sondasıdır. Güneş'in merkezinden 9,86 güneş yarıçapına (6,9 milyon km veya 4,3 milyon mil) yaklaşacak ve 2025 yılına kadar en yakın yaklaşacak hali 430.000 mil/saat (690.000 km/sa) veya ışık hızının %0.064'ü oalcaktır.

Proje 2009 yılında açıklandı. Projenin maliyeti 1,5 milyar ABD dolarıdır. Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı, 12 Ağustos 2018'de fırlatılan uzay aracını tasarladı ve inşa etti. Chicago Üniversitesi'nde fahri profesör olan fizikçi Eugene Newman Parker'ı onurlandıran, yaşayan bir insanın adını taşıyan ilk NASA uzay aracı oldu.

1,1 milyondan fazla kişinin adını içeren bir hafıza kartı, 18 Mayıs 2018'de bir plakaya monte edildi ve uzay aracının anteninin altına yerleştirildi. Kart ayrıca Parker'ın fotoğraflarını ve güneş fiziğinin önemli yönlerini öngören 1958 tarihli bilimsel makalesinin bir kopyasını da içeriyor.

Share this article :

0 yorum:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. TEKTOSAG - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger